Jamu kunyit asam
Wil je afvallen, maar heb je geen zin om minder te eten dan wat je normaal gesproken dagelijks eet? De meeste vrouwen doen er alles aan om er zo goed mogelijk uit te zien, zoals maaltijden overslaan en veel sporten in combinatie met water drinken.
Een andere manier om af te vallen is het drinken van traditionele medicijn. Dit komt nog niet zo heel veel voor in het westen, maar in Azië wordt er al eeuwenlang met plantaardige medicatie gewerkt. Een populaire jamu, oftwel een traditionele Indonesische medicijn hiervoor is: Kunyit Asam. Koenjit, in het Nederlands geschreven, is kurkuma of geelwortel en asam betekent tamarinde in het Indonesisch.
Niet alleen is het goed voor gezond afvallen, maar het is ook een ideale huismiddel tegen depressie en het verzacht pijnlijke menstruaties. Geelwortel is familie van de gember en is van binnen oranje, maar het sap is geel. Geelwortel werkt goed als medicijn tegen darmkanker. Verse geelwortel is verkrijgbaar bij sommige toko’s. De in gemalen, in poedervorm zijn in veel supermarkten en in Marokkaanse winkels verkrijgbaar.
Vaak wordt geelwortel gebruikt om kerrie of gerechten als nasi kuning geel te maken. In India wordt het gebruikt om wondjes en schrammetjes te helen en de gele kleur van de geelwortel vermengen ze met poeder voor Hindoestaanse festivals. De combinatie van geelwortel en tamarinde zorgt voor een betere metabolisme, versnelt de bloedcirculatie, vermindert dus de groei van vet en helpt het zuurstof in het bloed. Kortom deze twee kruiden kunnen je helpen met gezond afvallen.
Hoe bereid u jamu kunyit asam?
Ingrediënten:
– 150 gram verse geelwortel
– 130 gram palmsuiker
– 80 gram tamarindepasta (uit pot, bij toko verkrijgbaar)
– 4 eetlepels kristalsuiker
– 1 liter water
– 1 pandan blad (voor extra toevoeging qua smaak en geur)
– ½ theelepel zout
Bereiding:
– Schraap met een aardappelmesje de schil af van de geelwortel.
– Snij de geelwortel in kleine stukjes en doe ze in een grote pan. (Gebruik evt. handschoenen)
– Voeg de tamarindepasta toe.
– Leg een knoop in de pandanblad en voeg die toe aan de pan. Met een knoop komt de smaak beter naar buiten.
– Voeg een liter water, de suiker en een snufje zout toe en breng alles aan de kook.
– Enkele keren goed roeren voordat het gekookt is, is voldoende.
– Nadat het gekookt is, de drank eruit gieten en de pandanblad en geelwortel opvangen met een zeef.
– Serveer het warm of koel.
* U kunt ook honing gebruiken in plaats van palmsuiker. Als voor honing kiest, kunt u de honing vlak ná het koken er doorheen roeren. U bepaalt uiteraard naar eigen smaak hoeveel lepels honing en/of suiker nodig is. De jamu kunyit asam kunt u 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.
* Dit recept wordt al generaties lang door Javaanse vrouwen gebruikt om af te vallen. Het is voor iedereen gezond ook wanneer u niets mankeert. Als u dit medicijn benuttigt, kunt u het voor een korte periode van ongeveer een week lang drinken en is 1 x daags een glas al voldoende. Wel wordt dit drankje afgeraden tijdens de zwangerschap en voor mensen met maagproblemen.
* Let op: Dit drankje is niet voor dagelijkse consumptie, want dat zou dan tot lichamelijke problemen kunnen leiden. Het beste is dus om dit te benuttigen als u dit nodig heeft of slechts eens in de zoveel tijd.
* Als de geelwortel op uw kleding terechtkomt, meteen uitwassen met water en wasmiddel. De kleur is namelijk moeilijk eraf te krijgen als het eenmaal is ingetrokken. De kleur blijft ook achter op uw keukengerei, maar gaat er wel van af na een paar keer afwassen.
Vindt u dit te veel werk? Dan kunt u dit drankje ook kopen bij de wat grotere toko’s. Dit drankje is in poedervorm in zakjes verpakt en kunt u in een glas warm of koud water oplossen.
Veel afvalplezier!
Jamu kunyit asam
Geschreven door: Yan Kie Man