Handige keukentips voor koken met eieren
Eieren worden door de mens al duizenden jaren gegeten. De eieren die voornamelijk door mensen worden gegeten zijn: eieren van de kip, gans, eend en kwartel. In principe zijn alle vogeleieren en de schaal eetbaar voor de mens.
Wat zit er in een ei?
Het eigeel bevat: vet, cholesterol, vitamine A, B, D, E, K, proteïne, waarvan bijna de helft zich in de dooier bevindt. Het eiwit bestaat uit 90% water en 10% proteïne. De schaal is rijk aan calcium.
Wat is er zo bijzonder aan eieren?
Het bijzondere eraan is dat je er zo veel mee kan doen. Ze zijn in zo veel verschillende vormen te bereiden. Je kunt het in de pure vorm eten of verwerken in koek, gebak, pasta en brood. Hierbij wil ik je als volgt wat keukentips geven met betrekking tot het bereiden en bewaren van eieren.
Hoe kook je een gepocheerd ei:
- Breng water aan de kook in een steelpan, op hoog vuur.
- Zodra het water begin te koken, zet het op laag vuur.
- Breek een ei in een kom.
- Maak een draaikolk door middel van door het water te roeren.
- Laat het ei langzaam in de pan glijden.
- Voor een zachtgekookt ei, kook je een ei 3 minuten.
- Voor een hardgekookt ei, kook je een ei 5 minuten.
- Haal het ei voorzichtig eruit met een schuimspaan.
- Laat het ei een paar seconden uitlekken.
- Het ei is klaar om te serveren.
* Een gepocheerd ei is heerlijk met wat zout en peper of met gegrilde groene asperges met parmezaanse kaas, of voor een salade of op geroosterd brood.
* Soms wordt er azijn gebruikt zodat het eiwit zijn vorm blijft behouden, maar dat is in principe niet nodig, gezien het ei dan naar azijn zal gaan smaken.
* Gepocheerde eieren komen veel voor in de Louisiana Creoolse keuken. Gepocheerde eieren zijn daar de basis van veel gerechten, zoals het gerecht Eggs Sardou, uit New Orleans.
Weet u niet of een ei rauw of gekookt is?
Draai het ei dan rond op de tafel of aanrecht. Een rauw ei draait veel makkelijker dan een gekookt ei.
Wilt u weten of een ei vers is?
Leg het ei in een bakje met koud water. Een vers ei blijft op de bodem liggen en een wat oudere ei gaat zeg maar zweven.
Waar kun je het best eieren bewaren?
Sommigen zeggen in de koelkast en anderen zeggen weer op een droge donkere en koele plek. In de koelkast is opzich geen probleem maar het is wel handig om ze in de doos te laten, omdat de eieren dan altijd gescheiden zijn van andere producten en ook droog blijven. Eierschalen nemen namelijk heel gemakkelijk geuren en smaken op van andere levensmiddelen zoals: vis, waardoor de smaak kan veranderen.
Hoe lang kun je gekookte eieren bewaren?
Gemiddeld kun je een gekookt ei met schaal 7 dagen bewaren in de koelkast. Een gekookt ei zonder schaal, blijft zo’n 5 dagen goed in de koelkast. Doe de gepelde eieren in een kom water en plaats het in de koelkast.
Hoe kun je gemakkelijk een ei pellen?
- Meteen nadat de eieren zijn gekookt, spoel je ze onder de kraan af met koud water.
- Doe de eieren weer in de pan en leg de deksel erop.
- Schud een minuut lang en de schaal valt er letterlijk van af. (Doe dit alleen bij hardgekookte eieren)
- Bij zachtgekookte eieren pel je de schaal eraf zonder te schudden.
Geschreven door: Yan Kie Man