Tahini en hummus
Tahini, ook wel tahin genoemd, is een pasta gemaakt van sesamzaad. Tahini wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken, maar ook in de Griekse en Turkse keuken. Verder zie je het geregeld in het Midden-Oosten en in Iran.Tahini wordt geserveerd als een dipsaus, maar wordt ook vaak als ingrediënt gebruikt voor het maken van hummus, baba ghanoush of halva.
Tahinisauzen worden bij diverse gerechten geserveerd. In restaurants in het Midden-Oosten is tahini een bijgerecht of gebruiken ze de tahini om mee te garneren. Vaak voegen ze citroensap, zout, knoflook en een klein beetje water eraan toe. Tahini word daar ook vaak gebruikt als smaakmaker op vlees of groenten. In Israël is tahini een basisvoedsel en wordt het geserveerd als een dipsaus voor onder andere: falafel en shoarma. Verder worden er ijsjes en koekjes met tahini gemaakt.
In Griekenland wordt tahini gezien als een soort spread voor op brood. Soms wordt de spread gecombineerd met honing of jam. In Cyprus wordt tahini gegeten als dipsaus met brood of een pitabroodje met souvlaki. In Irak wordt tahini gemixt met dadelsiroop voor een zoet dessert dat met brood wordt gegeten.
Wat bevat tahini?
Tahini is rijk aan calcium, magnesium, fosfor, kalium en natrium. Verder bevat het een kleine hoeveelheid ijzer, koper en zink.
Zelf tahini maken?
Zelf tahini maken is eigenlijk heel simpel en zeker aan te raden om een keer zelf te maken. Het duurt maar 5 minuten om tahini zelf te maken dus voor de tijd hoef je het ook niet te laten.
Ingrediënten:
- 4 koppen sesamzaad
- ¼ kop sesamolie of slaolie
- 3 eetlepels citroensap
- 1 teentje fijngehakte knoflook
- 1 mespuntje zout
- 5 eetlepels water
Om te dippen bijvoorbeeld:
- pitabrood
- geschilde en in de lengte gesneden wortel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175-180 °C.
- Spreidt de sesamzaden op de bakplaat uit en bak ze 8 tot 10 minuten in de oven of totdat ze lichtbruin zijn.
- Schud de bakplaat zo nu en dan zodat de sesamzaadjes niet aanbranden.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de sesamzaadjes afkoelen.
- Doe de sesamzaden met olie in een blender en zet de blender aan voor 5 minuten.
- Als de pasta zacht van structuur wordt, voeg dan ¼ kop van de olie toe om de pasta dunner te maken.
- Je hebt nu een basis tahinipasta
- Haal de tahinipasta uit de blender met een spatel en doe de tahinipasta in een bak.
- Sluit de bak af met een deksel en bewaar het in de koelkast. De tahinipasta kun je 3 maanden bewaren in de koelkast
Voor gebruik kun je aan de helft van de basis tahini pasta het volgende toevoegen voor een lekkere dipsaus
- Voeg citroensap, fijngesneden teentje knoflook, zout en water toe aan de helft van de tahinipasta en blender in 30 seconden goed door elkaar
- Gebruik meer water om het dunner te maken, indien nodig en het is klaar om te serveren.
* Serveer de tahinisaus met pitabroodjes of met in de lengte gesneden stukken wortels.
Hoe maak je hummus?
Hummus is in de afgelopen jaren erg populair geworden in het westen. Het is net als tahini kant en klaar verkrijgbaar in Turkse en Marokkaanse supermarkten, maar het is ook erg simpel om het zelf te maken. We weten nu hoe we tahini moeten maken, dus kunnen we het uitbreiden naar hummus.
Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten
- 1 teentje fijngesneden knoflook
- citroensap van 1 citroen
- 1 mespuntje zout
- 2 eetlepels tahini
- 2 eetlepels olijfolie
- pitabrood/doritos/groenten
Bereiding:
- Open de blik van de kikkererwten en giet de kikkererwten af in een vergiet.
- Doe een groot gedeelte van de kikkererwten in een blender.
- Houdt een klein gedeelte van de kikkererwten apart op een bordje. Deze kun je later gebruiken om mee te garneren.
- Voeg de tahinipasta en knoflook toe aan de blender.
- Voeg de citroensap toe aan de blender.
- Voeg zout toe.
- Voeg 1 theelepel olijfolie toe.
- Maak alles fijn met de blender of maak het fijn met een vork.
- Voeg een beetje olijfolie toe om de hummus dunner te maken.
- Haal de hummus uit de blender en smeer het met de onderkant van een lepel uit op een bord.
- Garneer de hummus met wat kikkererwten, peterselie, pijnboompitten of evt. met wat extra fijngsneden knoflook.
- Besprenkel de hummus met nog wat olijfolie en het is klaar om te serveren met pitabrood/crackers/doritos/groenten.
*Wist je dat hummus behalve dat het lekker is ook een goede bron van omega 3-vetzuren is?
Geschreven door Yan Kie Man