Voeding die kanker helpen bestrijden
Een van de makkelijkste en meest effectieve manieren voor een goede gezondheid en te vechten tegen kanker is simpelweg een toepasselijk dieet volgen. De conclusie is eigenlijk best logisch, namelijk kankerverwekkende voeding minder gaan eten of gewoon helemaal aan de kant schuiven en voor het gezonde te gaan. Door een gezond eetpatroon te hebben, kunnen we al veel kwalen voorkomen. Misschien heeft u wel eens al gehoord dat knoflook, broccoli, walnoten en rood fruit het risico op kanker zou kunnen verlagen. Dit is inderdaad zo. Toch zijn er nog veel meer andere kankerbestrijdende voeding, veel meer dan we denken. Uiteraard speelt bij kanker erfelijkheid, roken en overgewicht ook een rol. Uit onderzoek is gebleken dat 30% van wordt veroorzaakt door roken. Zorg er dus voor dat je stopt met roken, niet te veel calorierijk voedsel inneemt en niet te veel zout, want een grote hoeveelheid zout kan weer cellen in ons lichaam beschadigen met als gevolg dat kanker kan ontstaan. Tevens is teveel alcohol een grote boosdoener, drink niet meer dan 2 glazen per dag.
Hieronder een lijst met voedingsmiddelen die kanker helpen bestrijden:
- 1. Kruisbloemige planten: denk maar aan kool, spruitjes, brocolli. Deze kruisbloemige planten zijn vezelrijk en bevatten een grote hoeveelheid vitamines en mineralen die hulp kunnen bieden bij de preventie van maagkanker. Daarnaast bevatten ze ook isiothiocynaten en indolen. Deze bestanddelen verminderen ontstekingen en zijn behulpzaam met de voorkoming van schade aan ons DNA.
- 2. Wortels: Ze bevatten veel bèta-caroteen. Bèta-caroteen is een oranje kleurstof die ook voorkomt in spinazie, boerenkool, pompoen, en in fruit zoals abrikozen en mandarijnen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand. Door middel van wortels te eten wordt kanker verminderd in de keel, mond, longen, maag, blaas, borst en prostaat.
- 3. Tomaten: bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, dus antioxidanten. Verder bevat het lycopeen, een natuurlijke rode kleurstof in tomaten, die het risico op prostaatkanker vermindert.
- 4. Shiitake: een eetbare paddestoel die in China en Japan groeit. De shiitake zijn verkrijgbaar in toko’s. Ze zijn gedroogd, dus voordat u ze kunt snijden, kunt u het beste de paddestoel ongeveer een half uur van tevoren in het water laten weken. Deze paddestoel versterkt uw immunsysteem door de polysachariden, soort koolhydraten. De eiwit lectine die de paddestoel bevat bestrijdt kankercellen en voorkomt dat de kankercellen zich gaan vermenigvuldigen.
- 5. Zeewier: bevat ook bèta-caroteen, proteïnes, vitamine B12 en vetzuren die tegen borstkanker werken.
- 6. Sinaasappels en citroenen: bevatten limoneen die stimuleert de lymfocyten om de kanker te bestrijden.
- 7. Papaya: bevat vitamine C die als antioxidant werkt. Papaya geneest ons van wormen, sommige virussen, schimmels en de groei van kankercellen.
- 8. Rozemarijn: voegt niet alleen een sterke smaak aan het eten toe, maar ook helpt het met het ontgiften van het lichaam door de bron van antioxidanten. Het werkt goed tegen borstkanker en tumoren bij dieren.
- 9. Groene thee: Volgens studies vermindert groene thee het risico op kanker in de maag, long, dikke darm, alvleesklier, lever en endeldarm. Ook zorgt het ervoor dat kankercellen zich niet gaan vermenigvuldigen.
- 10. Vette vis: bevat omega-3 die ontstekingsremmend zijn. Uit onderzoek is gebleken dat voor diverse kankersoorten het namelijk zo is dat er minder kans op kanker is als men meer vis eet dan vlees. Ook via laboratoriumonderzoek is duidelijk geworden dat er een gunstige invloed is van omega-3 vetzuren op gekweekte kankercellen, soms slechts remmend op de groei, soms doodt het de cellen en dat maakt het dus tumorverkleinend.
Geschreven door: Yan Kie Man